[Back to my homepage] [Download as PDF]

Studeren in het buitenland - Denemarken

Rudy Negenborn

21 juni 2003

In dit verslag beschrijf ik kort m'n ervaringen met het studeren in Denemarken gedurende m'n afstudeerperiode. Ik heb dit verslag geschreven voor Buro Buitenland van de Universiteit van Utrecht. Ik beschrijf hoe ik in Denemarken terecht kwam, wat ik daar gedaan heb, en hoe het is om daar te leven. Dit verslag is ook beschikbaar as PDF. Als je ook van plan bent om in Denemarken te gaan studeren en je hebt verdere vragen, dan kun je me altijd een mailtje sturen!


1 Algemeen

Bestemming: Kopenhagen, Denemarken
Bezochte universiteit: Universiteit van Kopenhagen
Doel ERASMUS-beurs: afstudeerproject
Vertrekdatum: 1 juli 2002
Retourdatum: 31 juli 2003


2 Voorbereiding

Motivatie. Nadat ik besloten had om mijn afstudeerproject in het buitenland te gaan doen, ben ik rond gaan kijken in welk land ik dat graag zou willen doen. Ik heb Scandinavie altijd mooi gevonden en besloot daarom om die richting op te gaan, je moet ergens een eerste selectie maken. Daarbij speelde ook een rol dat de Scandinavische landen niet te ver weg zijn, dat de mensen goed engels spreken en dat het klimaat niet zo warm is dat ik niet goed zou kunnen werken. Scandinavie is nog altijd een groot gebied en om effectief een projectplek te kunnen vinden besloot ik dat ik naar Denemarken wilde. Bij voorkeur naar Kopenhagen, aangezien dat een grote stad is.

Contacten. Na rondvragen op m'n faculteit bleek dat er geen contacten waren met de Universiteit van Kopenhagen. Met de hulp van een deense docent van de UU ben ik brieven gaan sturen naar een groot aantal professoren in Denemarken met de vraag of zij mij wilden begeleiden tijdens m'n afstuderen. Na een aantal weken proberen en afwachten kwam er uiteindelijk een positieve reactie terug vanuit Kopenhagen. Het contact was gelegd.

Taal. In Denemarken spreekt iedereen prima engels; ik had daarom geen taalvoorbereiding nodig. Daarnaast lijkt deens vrij veel op nederlands, ookal zou je dat in het begin niet meteen zeggen. Na een aantal weken is deens al aardig goed te lezen, en na een paar maanden begint het ook verstaanbaar en uitspreekbaar te worden.

Financien. Voor m'n vertrek heb ik hard gewerkt om ervoor te zorgen dat ik in Denemarken geen baantje hoefde te hebben. Ik nam een uitwonende studiebeurs met maximale lening. De 12 maanden in Denemarken tot nu toe hebben me ongeveer 60.000 kronen gekost, wat grofweg 8500 euro is (1:7).


3 Studie Buitenland

Programma. Om de taal en cultuur te leren kennen heb ik twee deense taalcursussen en een cultuurcursus voor internationale studenten gedaan. Naast het leren van taal en cultuur leer je zo ook andere internatiole studenten kennen. Terwijl ik bezig was met m'n afstudeerproject, waren er daarnaast een aantal vakken die ik kon gebruiken bij m'n project. Hoewel deze vakken niet speciaal in het engels werden gegeven, was het geen probleem voor de docenten om dat alsnog te doen.

Kwaliteit Onderwijs. De kwaliteit van het onderwijs voor zover ik dat heb meegekregen is zoals in Utrecht. Meer dan in Utrecht worden studenten hier gestimuleerd om zelf onderzoek te doen in de vorm van projecten. Begeleiding. Ik heb m'n afstudeerproject zelfstandig gedaan en heb daarom niet veel begeleiding nodig gehad. De begeleiding die ik heb gekregen zowel vanuit Nederland als vanuit Denemarken was goed.

Omzetten Studiepunten. De studiepunten van de vakken die ik hier gedaan heb worden voor zover ik weet op m'n lijst vemeld als een extra keuzevak Denemarken.


4 Studentenleven

Opvang. De International Office van de Universiteit van Kopenhagen vangt de nieuwe international studenten goed op met een introductiemiddag en een aantal activiteiten gedurende de eerste weken van elk semester, zoals excursies, sportactiviteiten, en filmvertoningen. De activiteiten hebben als doel om de internationale studenten met elkaar kennis te laten maken. Huisvesting. Aangezien ik op het moment dat ik een projectplek in Denemarken had niet wist dat ik een Erasmus-beurs kon krijgen, ben ik zelf naar Kopenhagen gegaan om een kamer te zoeken. Dat is uiteindelijk met de nodige moeite in een week gelukt. Zelf zoeken heeft als voordeel dat je weet waar je terecht komt. Als je niet zelf kunt zoeken en je krijgt een Erasmus-beurs, dan kan de international office een kamer voor je regelen.

Vrije tijd/Cultuur. Kopenhagen heeft veel te bieden; het is een grote stad, die ruimtelijk is opgezet, waardoor de stad toch rustig op je overkomt. Er zijn veel grote parken, waar als de zon even schijnt, de Denen te vinden zijn met picknickspullen, bier en barbecues. Daarnaast worden er in de stad geregeld festivals van allerlei aard georganiseerd (muziek, sport, carnaval, etc.), en zijn er voor de liefhebber een groot aantal musea en bezienswaardigheden. Daarnaast is het gemakkelijk om vanuit Denemarken een paar dagen naar Zweden of Noorwegen te gaan.

Adviezen. Vooral in het begin van je buitenlandperiode is het goed om naar de activiteiten te gaan die de international office organiseert om zo andere internationale studenten te ontmoeten. Daarnaast is er elke week een internal cafe, waar je ook veel contacten op kunt doen. Probeer ook om met denen om te gaan. Het kan even duren voordat je er goed contact mee hebt, maar het is de moeite zeker waard, vooral als je de deense cultuur wat wilt leren kennen.
Breng een fiets mee uit Nederland of koop er hier eentje tweede-hands. Hoewel het openbaar vervoer hier prima geregeld is, is het leuker en vaak ook sneller om met de fiets je weg te vinden. Vergeet niet om vooral in de eerste weken van je verblijf gratis wegenkaartjes bij de VVV te halen en die met je mee te nemen.


5 Conclusie

Aan/Afraders. Probeer als het even kan een tijd in het buitenland door te brengen. Het is zeker de moeite waard. Je leert nieuwe mensen kennen, je ontwikkelt jezelf, je leert een andere cultuur kennen, etc. Kortom, allerlei goede ervaringen. Het is in je studietijd relatief eenvoudig om een periode in het buitenland door te brengen en ik raad je daarom ook aan om dat te doen!

Verdere Info. Mocht je vragen hebben over het leven en studeren in het buitenland, dan kun je me een mailtje sturen.


Feel free to send any comments to me. Nedstat Basic - Free web site statistics